Allah, kâinatı ilim üzere, ilkeler üzerine inşa etmiş; mutlak kudretiyle bir ölçü üzere yaratmıştır. Bu ilmi, ilkeleri ve ölçüyü okuyan aleti de yaratmayı ihmal etmemiştir.
Bu alete/aletlere yani “akıl ve akletme vasıtaları”, bunların ilim ve hikmet ekseninde yaptığı okuma, anlama, sorgulama, farkında olma, bağ kurma gibi zihnî ve kalbî eylemlerine de genel olarak "akletmek denir.
Akletmekte öncelikli tanım; hakikati, gerçeği, doğruyu aramaktır. En büyük hakikat ise, kâinatı (evreni) ezeli ilmi mutlak bir ölçü/denge üzere yaratan Allah'ı tanımak ve ona inanmaktır.
KORKUNUN AKLETME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Korku, insanlarda bireysel ve toplumsal akıl ile yapılan üretime ciddi ölçüde etki ederek, toplumsal gelişimi ve üretimi olabildiğince yavaşlatır.
Toplumun gerek sosyal, gerek fikrî, gerekse teknolojik üretim yönünden verimsizleşmesine sebep olur.
Otoritenin baskı ve zulmünden korkan bir insan, fikrini doğru olarak ifade edemez, araştırmaya cesaret edemez, uzun vadeli güçlü projeler üzerinde çalışamaz ve bunları sahiplenemez.
Bu insanların bırakınız fikir üretmelerini ve ürettikleri fikirlerini hayata geçirmelerini, öncelikle ve çoğu zaman sadece kendi fiziksel varlıklarını sürdürebilmelerinin telaşı ve endişesi içerisinde olurlar.
Comentários